Генерал-лейтенант Илиев напомни, че след промените в законодателството служещите като редници и сержанти могат да сложат и офицерски ромбове на пагоните си ако имат висше образование или завършат пълния курс на военния университет. Постъпващите подписват договор за минимум 3 години служба, те могат да останат в униформа максимум до навършването на 46-годишна възраст. Стартовата заплата за редниците от началото на 2019 година е около 900 лв, като към тези пари се дават и бонуси за наряди, командировъчни и транспортни.

Няма ограничения за дамите, които биха искали да служат под пагон, в момента близо 13 на сто от военните в България са от по-нежната половина на човечеството. За пръв път от близо десетилетие през 2018-та е констатирано положително развитие на състава, коментира зам.началникът на отбраната: при 800 новоприети напуснали малко под 700 души.

Все още има и недостиг от офицери, надеждата е това да бъде поправено до 2-3 години. Едва по 1-2 мераклии за пагон има за всяко вакантно място, за разлика отпреди 5-6 години, когато броят на кандидатите сериозно надхвърлял обявените бройки,призна генерал-лейтенант Илиев.

Източник: monitor.bg