Малчуган помоли майка си да потърсят щанд, на който да види истински автомат "Калашников' и когато го откриха, му беше позволено да го вземе в ръце. Детето щастливо се усмихна за снимка. Друг негов връстник, възхитен, застана пред снайперист с камуфлажно облекло на командосите от "Специалните сили" и му каза: "Аз теб съм те гледал в един филм!". "Не е същият, онзи е бил актьор, този е истински", обясни дядото на малчугана. Малка госпожица пък компетентно заяви, че най-красиви според нея са дрехите на гвардейците.

Около 10-годишно момче помоли да му сложат странната раница с парашут на гърба. То призна, че му е много тежка, но може някой ден да я нарами с лекота и да скочи с нея от самолет. Възрастен мъж обясни на няколко военнослужещи, че е Русалин Данов и е бил някога ракетчик и военен шофьор. Той каза за MediaNews, че се възхищава на младите хора в униформа и ги поздравява за избора да са войници по професия. "Тази работа е за силни хора, за такива които са й отдадени, обичат я, тя не е да идеш в поделението и да чакаш да изкараш пари", обясни бившия военослужещ и продължи да разпитва и разглежда гранатомета, който бе привлякъл вниманието му.

Любопитството на присъстващите предизвикаха стрелковото оръжие, военната екипировка и оборудване, високопроходимите автомобили, тежката противотанково гранатохвъргачка, 9 м. пистолет "Макаров", снайперската пушка, бронираната машина и специалният автомобил "Пустинна котка". Врачанин на около 50 години не скри, че с интерес разглежда щандовете, но изпитва и малко носталгия за времето в казармата, което от разглезено синче го е превърнало в мъж.

Второкласник застана за снимка до войниците и сподели /знаел от баща си/, че се е родил в годината, когато на задължителната казарма е сложен край, но ако поискал след време, може да стане и той войник. А, мнението на ученик от ПМГ беше, че такива събития трябва да има повече, да има и повече информация, защото той едва сега, някак се е докоснал до Българската армия и ще помисли върху предимството да си войник.

Бригаден генерал Валери Цолов и подполковник Симеон Цеков, командир на 10-ти батальони и началник на гарнизона във Враца, отделиха време за брифинг с медиите и отговориха подробно на всичките им въпроси. Кампанията „Бъди войник“ завърши в салона на ДНА с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски и самодейни състави към Военния клуб на Враца.

Ако искате да станете войник, разберете как на тел. 0700 20 407