Да запалят по свещичка и да се помолят за здраве под купола на храма се събраха десетки миряни от Влашко село, както се е казвал Царевец допреди осем десетилетия. Сред дошлите да се черкуват бе и дългогодишният директор на каменни кариери в Мездра и бивш кметски наместник на селото Тошо Цондашки. Той припомни, че каменната декорация на редица знакови сгради в България и по света е дело на местни майстори-каменоделци с материали, добити в царевчанските кариери. Сред тях са Националната библиотека, Ректората, Партийният дом и НДК в столицата, както и множество обекти в черноморските ни курорти.

По случай Деня на селото празнична програма изнесоха средношколският танцов състав към Ансамбъл "Мездра” и женската певческа група "Белокаменица” при царевчанското читалище "Просвета”.

"Наш дълг е да запазим наследеното и да предадем на поколенията след нас силния дух и традициите на нашето село", подчерта в приветствието си към присъстващите на тържеството кметът на Царевец Маргарита Петкова.

Празникът на Царевец уважи кметът на Мездра Генади Събков, чийто родови корени са от това село. От името на групата общински съветници от "БСП Лява България” съветничката Наталия Христова подари на царевчани икона на Св. Богородица и занимателни материали за работа с деца.