Старо предание разказва, че селището получило името си Ослен Криводол преди векове, тъй като местното население отглеждало много магарета (от старобългарски–„осел-магаре“), а за основател на селото се приема Магаретарският род.

Кметският наместник Роман Иванов сподели, че е изключително щастлив, че за поредна година толкова много хора са се събрали, за да празнуват заедно и че традицията се възражда.

На този ден местните хора организирали традиционните „кушии“, но за съжаление днес в селото са останали само две магарета и един кон. Това обаче не попречи дворът на кметството да се изпълни с усмихнати хора и глъч на десетки деца, дошли да се порадват на топлия слънчев ден, да се срещнат с приятели и да се повеселят.

Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов поздрави жителите и гостите и им пожела много здраве, много настроение и все така да бъдат сплотени и в делник, и в празник.

За празничното настроение домакините бяха подготвили богата програма. Изпълненията на талантливите певици от ВГ „Детски свят“ и на мажоретките при Центъра за подкрепа и личностно развитие в Мездра спечелиха аплодисментите на присъстващите. А малките танцьори от Ансамбъл „Мездра – джуниър“ вдигнаха още повече градуса на веселието и дадоха началото на общото хоро, което се изви на зеления килим.

Празникът продължи до късно вечерта с музиката на Цветомир Дамянов и изпълненията на гласовитите певици Теодора и Диана от Враца.