Всички участници от трите групи в конкурса бяха отличени с първо, второ и трето място, с грамоти и предметни награди. За всички останали имаше поощрителна награда.

Награждаването се състоя на 02 юни 2021 г. на Мемориален комплекс „Христо Ботев“ в Калофер.

Наградите бяха връчени от Илияна Йотова - Вицепрезидент на Република България и Румен Стоянов - кмет на гр. Калофер.

Целите на конкурса са да приобщят участниците към делото на революционера и неговото творчество. Силата, с която Ботев присъства в националния пантеон на безсмъртието помага за укрепване духа на патриотизма и българщината в младото поколение.

10-годишният Емил Мишовски ще дари картината си на къща-музей в село Задунаевка, Украйна, в която е живял Ботев. Тази възможност се предоставя по инициатива на кметство Калофер.

Къщата, в която той е бил учител вече е собственост на България и ще бъде превърната в образователен център, който ще популяризира делото на гениалния поет и революционер сред бесарабските българи. Там ще се организират посещения и тематични събития за децата и учениците от българските неделни училища, за които финансиране ще осигурява всяка година Министерството на образованието и науката. В къщата-музей те ще могат да видят книги и документи за живота, делото и творчеството на Ботев, библиотека с българска литература, музикални видеозаписи на фолклорна музика, танци и пиеси.