Въоръжени с легени, металотърсачи и различни модернизирани пособия кръстосваха поляната край реката сред девствената природа в Северозапада. Треската за злато не мина без благословия от Всевишния. Съоръженията за сполука бяха осветени от отците от Берковица.

Тази зона е българският Клондайк, тя е златодайна, а в река Огоста е била най-голямата драга за плавене на злато по времето на соца, която по-късно е съсипана, каза бай Стефан.

В различните надпревари по плавене на злато участват дори и деца. Инициатор на проявата, която се случва за втори път на това място е бизнесменът Андрей Колев. Той е изобретател и показа машина за плаване на злато. Превърнал е фирмата си в Монтана в истински завод за златотърсачески пособия и от няколко години произвежда пластмасови корита за промиване и драги.

Малкият сепаратор се побира в багажника на кола, а големият тежи 1 тон и се превозва с ремаркета. Колев е създал и специален пластмасов леген за промиване на злато. Копирал го е от дядови дървени копанки, но с помощта на компютър го е осъвременил и направил много по-ефективен. Начертал е и карта с над 40 златни находища в Северозапада и я пуснал в интернет.

Целта му е не да печели, а да възроди древният занаят. "Често се обръщам към руските учени и представители на НАСА", разказа председателят на сдружението. Запалените златотърсачи са въоръжени, освен с модерна техника, с най-важното - карта за златните находища у нас с джипиес координати, обяви Кирил Стаменов. Той допълни, че при разкриването на метеорити работи съвместно с Музея на земята и хората.

Пред почитателите на царя на благородните метали разкрива и редкия шанс да попаднеш на диамант. Рядкост са късметлиите, но все пак се е случвало. Един грам може да струва и 10 000 долара. Това кара търсачите да ококорят очи, макар че малцина от тях са стигнали до продажба.

И за златото си има чалъм. Трябва да следиш магнетитът е признак за злато. Златото е тежко 19 пъти магнетитът 17 пъти, тоест златото остава като тежка фракция, съветват врели и кипели в занаята.