Фестивалът няма конкурсен характер и чрез провеждането му се дава възможност за изява на професионални и непрофесионалните групи и изпълнители. Във него могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители, без възрастови ограничения. Фестивалът се провежда на открита сцена на площада в село Боровци.

По време на културната изява, фолклорната програма включва изложба и дегустация на традиционни ястия, етнографска изложба, отразяваща бита на хората от селото в „Манойловата къща”, изложба на занаятчии и други.

Целите на фестивала са да съхранява, разпространява, развива и представи пъстротата на българското народно творчество и занаяти в тяхното многообразие, богатство и колорит, да събере изпълнителите и любителите на българския фолклор и традиционни занаяти, да ги обедини в една обща изява, да осъществи приемственост между поколенията, да популяризира с. Боровци като населено място, което съхранява и обогатява културно-фолклорното наследство на берковския край.

Във фестивала могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители от всички етноси и етнографски групи без възрастови ограничения.