Перу

Когато чуем Перу, неизбежно в съзнанието ни изниква образът на Мачу Пикчу. Архитектурният комплекс, построен от инките през 15 век, е в списъка на ЮНЕСКО. Несъмнено сте се замисляли колко хубаво би било да го посетите, без да осъзнавате, че екскурзиите до там всъщност са много изгодни. В Перу броим за нощувка между 10 и 22 лв., а за обяд и вечеря можем да се заситим с меню до 12 лв. Общественият транспорт пък варира между 0, 80 ст. и 6 лв., а ескорт с такси не надвишава 15 лв. Мачу Пикчу обаче не е единствената локация в страната, която си струва да се посети. Културите на племената Чиму, Чаван и Инка са оставили след себе си немалко исторически загадки – дворци, мавзолеи, пирамиди и множество постройки в долината Ламбаске. В пустинята Наска пък се намират както световноизвестните загадъчни рисунки, така и многобройни индиански мономенти.

Никарагуа

В превод името на държавата означава „господарите на тукашната вода“. Престоят ви тук ще ви отговори „защо“. Никарагуа граничи с два океана – Тихия и Атлантическия, а макар и на противоположни страни на територията й – сутринта можете да събирате тен по бреговете на единия, вечерта – на другия. Не е изненадващо и че държавата попада в списъка ни с най-евтини дестинации, независимо през кой сезон акостирате на терен. Цели 75 процента от населението успява да прекара деня си с по по-малко от 2 долара на ден. Като туристи, разбира се, надали искате да броите стотинките за обяда си, така че развържете кесията с една идея в повече. За едно хапване навън, например, средно ще трябва да броите по около 4 лв. Транспортът пък ще ви излезе двойно по-малко. Важна подробност е, че тук няма влакове, а ако планирате предварително екскурзията си до Никарагуа, то проследете и метеорологичните условия – при обилни валежи дори автобусите се предвижват трудно по асфалтовите трасета.

Страната си заслужава и от гледна точка на историята. Ако сте сред туристите, които освен селфита колекционират и нови знания от чужда дестинация, то Никарагуа е перфектното място за вас. Най-старият град в Централна Америка се намира в Никарагуа. Нарича се Леон Виехо и е основан преди повече от 1500 години от Ернандес де Кордоба. Тук се намира и единственият в света двоен вулкан. Важна подробност, ако заминете за страната е, че тук улиците нямат имена и намирането на точен адрес ще е мисия невъзможна.

Филипини

Ако попаднете във Филипините, задължително споменете, че сте българи. Местните таят топли чувства към народа ни още от 2015 г., когато нашата миска Радост Тодорова подкрепи филипинката Пиа Вурцбах да вземе короната си след объркване в крайните резултати. Встрани от гостоприемството на хората, Филипините са истински оазис в списъка ни с любими туристически дестинации. Прелестни плажове и транспорт, позволяващ ви да се предвижвате измежду забележителностите само срещу около 60 стотинки, страната е задължителна отправна точка за всеки любител на горещите приключения, независимо от бюджета ви. Древна култура и страхотна природа привличат ентусиасти от цял свят, които могат да се насладят на това късче земя сред водите на Тихия океан.

Препоръчваме ви да разгледате столицата Манила, но не и да отсядате там, имайки предвид гъстата населеност на района. Сред останалите градове, които не бива да пропускате докато сте в страната, е Виган. Той е добре запазен пример за испански колониален град, който оцелява непокътнат дори през Втората световна война и днес е сред обектите със значение за световното наследство, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Португалия

Португалия е от страните, които предлагат безброй начини за отдих и веселба. От разходка по красивите плажове, през езда на остров Мадейра, до обиколка на дворци – там не можеш да скучаеш. Освен разнообразна, държавата е приветлива спрямо ценовия диапазон за туристи. С уютно легло за нощувка можем да се сдобием срещу сума между 15 и 35 лв, а транспорт с автобус ни излиза под 4 лв. С вкусна риба можем да се заситим в рамките на 4-5 лв, а пилешко и свинско можем да хапнем за около 15 лв. А ако се сдобиете с промоционалната карта Lisboa Card получавате безплатен вход в музеите в Лисабон, както и намаление в магазините и билетите за транспорт в града. Сред задължителните забележителности в португалската столица, които трябва да посетите, влизат Паркът на нациите, Океанариумът, кулата „Белем“ и средновековният квартал „Алфама“.

Румъния

Румъния е едно от най-подходящите места за туризъм за всеки българин, който иска хем да му е хубаво, хем да му е евтино. Пребиваването за ден в северната ни съседка излиза грубо от 12 до 20 лв. за нощувка, от 6 лв. в закусвалня до 10 лв в ресторант и около 2 лв. за градски транспорт. Любима дестинация на туристите в Румъния е замъкът Бран на хълма, който свързва провинциите Трансилвания и Влашко. Интересът към него е породен от легендата за граф Дракула, за когото се предполага, че е обитавал мястото. Други популярни дворци в страната са Пелеш, Пелишор и Ръшнов, на които за обиколка се спират пътешественици от цял свят. Държавата приютява и много средновековни църкви като „Успение Богородично“ в Борзещ, която датира от края на 15 век.

Унгария

Мнозина я описват като мост между Изтока и Запада. За нас обаче Унгария е много повече – красива страна с величествена архитектура, която всеки самоуважаващ се турист трябва да посети. Макар да няма излаз на море, страната разполага с най-голямото езеро в централна Европа – Балатон, което със своите 600 кв. км. площ ежегодно привлича плажни ентусиасти в околията си. Докато сме на тема вода – не забравяйте да преминете и през близкото езеро водата Хевиз, за което се смята, че лекува ревматизъм.

Унгария е точното място за вас, ако представата ви за екскурзия ви позиционира на шезлонга с меката хавлия и по резенче краставички на очите. Страната разполага с над 450 спа центъра, като легендата гласи, че местните бани биха могли да ви помогнат при наличието на махмурлук.

В същото време Унгария е и сред най-евтините дестинации, въпреки ключовото си разположение на Стария континент. С по 20 лв. за нощувка в средностатистически по удобства хотел и разноски за храна, заключаващи се в до по 5 лв. на човек, страната със сигурност попада в задължителния ни списък за ваканции през новата година.

Лаос

Лаос е една от древните държави в Индокитай, която се слави със своите буйна зеленина и екзотика. Тя често е наричана страната на слоновете. В азиатската държава има много запазени паметници, а чудесата на природата извират от красиви водопади и реки. Добрата новина е, че там е и напълно достъпно за туристи. За ден визита в Лаос броим между 8 и 18 лв за хотел, в зависимост дали желаем да спим в луксозно легло или дървена колиба до платото Болавен. Храната е разнообразна и по всеки джоб, като за палачинки ще олекнем с 2 лв, а за ястие с картофи и месо около 4 лв. Извънградските автобуси варират между 8 и 40 лв, което ни дава възможност да обиколим Лаос за няколко дни и почти без пари. В страната се предлагат и колелета под наем за 12 лв. на ден, като често можеш да се пазариш за по-ниска сума. Една от забележителностите там, за които задължително трябва да отделите време, е Долината на делвите в провинцията Хиенг Кхуанг. Полузаровени стотици делви лежат между хълмовете като незнаен паметник на незнайни времена. Освен че са огромни, мистерията около тях е, че са направени от материал, който не се среща по тези места. Разбира се, не пропускайте и столицата Виентян. Там е храмът Тхат Луанг, който е построен през 1566 година и представлява 35-метрова кула. Истински туристически магнит е и Патуксай - арка в центъра на града, изградена в лаоски стил по подобие на Арк де Триумф в Париж. Интересът ви ще прикове и паркът на Буда, който приютява над 200 будистки и хиндуистки статуи.

Бали

Живописни плажове, прелестна природа и евтини нощувки ще ви посрещнат и в Бали. Туристическата дестинация стана особено оборотна през последните месеци, и ако се чудите как всеки пети от приятелите ви във Фейсбук може да си позволи екскурзия до там, то е време и вие да се щракнете на фона на „Острова на хилядата храма“. Престоят в хотел тук ще ви струва между 6 и 16 лв. на ден, в зависимост, разбира се, от предпочитанията ви. Ако нямате против да делите стаята си с няколко насекоми и вечер да четете книжка на романтично-мигаща светлина, то заложете на най-евтините предложения. Спестените пари пък можете да вложите в по-обилно дневно меню или транспорт към повече екзотични забележителности. Както вече споменахме, Бали е прочут като „Острова на хилядата храма“, ние обаче ви съветваме да заделите време най-много за 2-3 и през останалото време да се отдадете на релакс далеч от религиозната тематика. Сред местата, към които ви съветваме да се ориентирате, е Парка на пеперудите, например.

ЮАР

Планини и пустини – това ви очаква, ако акостирате в ЮАР. Това е страната, която по магичен начин е успяла да осъществи симбиозата между западния свят и екзотиката на Африка. Макар голяма част от населението да живее на прага на бедността, страната е сред предпочитаните туристически локации и заради ниските цени. Нощувка в хубав хотел тук наистина ще ви коства около 40 лв., но пък отсядането в малка вила може да ви струва и до 6 лв. на човек.

Сред местата, които ви съветваме да посетите, е барът Big Baobab Pub в провинцията Лимполо, където ще откриете огромен боабаб на възраст от над 6000 години. Наистина, може да ви се наложи да се редите на опашка, имайки предвид, че вътре се побират не повече от 15-20 души, но чакането определено ще си заслужава. Далеч от вкусните коктейли с приятни изгледи, посетете и Националния парк Крюгер. Той е един от най-красивите природни резервати в света, а в него ще видите животни като слонове, жирафи, носорози, маймуни, зебри, гепарди, хипопотами, газели, лъвове и африканските диви кучета. Разходете се и по улицата Вилакази в Совето, която е останала в историята като дома на двама нобелови лауреати - Дезмънд Туту и Нелсън Мандела, чиято къща днес е защитена като културно наследство и отворена за посещения като музей.

Албания

Планирайте посещението си в Албания най-добре през лятото, ако не сте върл фен на ските. Температурите тогава достигат средно до 24-25 градуса по Целзий, което ще направи разходките ви из иначе планинската дестинация с една идея по-приятни. По това време на годината не е много горещо, прекалено претъпкано с хора и има доста свободни места, където можете да отседнете за по от 10 до 20 лв. на вечер. Обяд навън с компанията също няма да ви накара да ограничите менюто си до постна гарнитура и питка хляб, като преспокойно можете да се нахраните срещу около 4 лв.

Часовниковата кула, площад Скендербег, джамията Етем бей и националната библиотека пък са сред задължителните ви отправни точки в столицата на Албания - Тирана. Това е вашето място и ако сте фен на нощния живот. В случай, че имате афинитет към архитектурата, посетете град Берат, а ако развлеченията ви обикновено се простират в сферата на историята, то стигнете и до Каменния град - Гирокастра, в близост до гръцката граница.

Източник: monitor.bg