Създаден по идея на екипа на "Книгини" и в изпълнение на родолюбивата мисия на сдружението, продуктът има за цел да допринесе за увеличаването на международния и вътрешен туристически поток към региона, да даде възможност на хора в неравностойно положение да "посетят" тези места, както и да върне младите хора към природата и да повиши националното им самосъзнание, провокирайки интереса им чрез близките до тях нови технологии.

Пълна подкрепа за осъществяването на тази инициатива на Сдружение "Книгини" за популяризиране на местни природни и културно-исторически забележителности е оказал кметът на Враца Калин Каменов. Своята удовлетвореност от успешната реализация на идеята - уникалния по своята същност информационно-туристически продукт във виртуална реалност, изрази по време на представянето заместник-кмет на общината Петя Долапчиева, както и представители на бизнеса, държавни институции и регионални медии.

Новаторският продукт носи името "Дестинация Враца - величие и красота в 360°" и предлага "пълно потапяне в изживяването" в рамките на 14 минути. Той е основата, върху която от "Книгини" планират да надгражда в последващи продукции, презентиращи културните и исторически достойнства на региона.

VR филмът и мобилната апликация ще бъдат представени по време на предстоящия Врачански есенен панаир, както и в Информационния център на пещерата "Леденика" през уикендите от началото на месец септември нататък.

В близко бъдеще в село Челопек ще отвори врати център "Книгини", където гости и жители на Враца и региона ще могат да се насладят на "Дестинация Враца - величие и красота в 360°", както и на други забавни и информационни продукти във виртуална реалност.

За бъдеще екипът на "Книгини" планира съвместни инициативи със средните училища в общината и специализирани социални заведения. Предвиждат се също участия в международни и национални туристически изложения и технически форуми, на които ще бъде представен филма и апликацията "Дестинация Враца - величие и красота в 360°".

За създаването на иновативния продукт от сдружението са се доверили на партньор с опит в сферата на VR продукциите, реализирал част от филмографията за културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г., с награди от международни изложения и кино форуми, реализиращ продукциите си с единствена по рода си у нас техника - "БМ Вижън".

"За да е факт осъществяването на тази идея, вложихме много усилия и лични средства, даренията на наши съмишленици и партньори, както и сериозната финансова подкрепа на Община Враца. Сами закупихме част от необходимите VR очила и по-голямата част от техническите средства, необходими за максимален ефект от VR изживяването, а за осигуряването на останалите се надяваме на подкрепа от още съмишленици, споделиха по време на презентацията от сдружение "Книгини". Щастливи сме, че успяхме с подкрепата на г-н Калин Каменов да направим нещо различно, нещо модерно и изключително атрактивно за нашите съграждани и гости, както и за развитието на Враца като цяло."