Във Враца най-масово използват дърва за огрев. Дървата са основният материал за отопление на домакинствата във Врачанско, особено в селата. Запасяването с дърва започна още в горещите летни месеци заради очакването, че цените на нарязаните дърва няма да спрат да се покачват. Сега еднометрови дърва за огрев се предлагат 130-140 лева за кубически метър, а нарязаните са значително по-скъпи – от 160 лева нагоре.

На пазара във Враца се предлагат пакетирани въглища по 25-26 лева за чувал от 25 килограма. Затова собствениците на локални парни инсталации на дърва и въглища още от предходния зимен се ориентират към заместването им с различни отоплителни електроуреди, като изборът зависи от финансовите възможности на купувачите.

В Монтана масово слагат климатици преди зимата. Отоплението с климатик излиза най-евтино. Една нова инверторна машина харчи 40-50 лева ток на месец, ако работи постоянно и осигурява отопление при температури навън до минус 25 градуса, а някои и до минус 35, отбеляза ръководителят на фирмата за климатици.

Видинчани се отопляват основно на твърдо гориво и ток. Градът е сред малкото в България, който централно не е газифициран и топлофициран. Това е и причината замърсеността на въздуха в дунавския град да е една от най-високите в страната.

Основното отопление през зимния сезон е на твърдо гориво - въглища и дърва. Кубик дърва, метровки, се продават на цени от 100 до 120 лева на гражданите. В някои общини, които имат общински гори, снабдяват населението с преференциални цени - в повечето случаи под 90 лева.


Източник:novini.bg