В български шевици са преплетени изключително много символика и скрит смисъл. Натоварени са с вярвания, надежди, окултност- векове на трупани познания за Вселената. В тях е бил вложен целият творчески потенциал, въображение и майсторство на поколения българи, които смело можем да каже, че са закодирали информация в тях чрез форми, цветове и композиция. Някога българските шевици показвали и социалния статус на даден човек. В миналото младата жена е била облечена с един тип дрехи, неомъжена българка с различна от омъжената жена, от тази с деца, а съвсем различна е била на възрастната.

Мотивите на българските шевици са едни от най-характерните елементи на традиционната българска култура. Тези мотиви са известни със своите красиви форми и ярки цветове и често са включвани в текстилните изделия, произведени от шевиците. Има шевици за сватба, за годеж, за сеитба, за жътва, за защита, които са бродирани по специални схеми…… Има такива със скрити символи, на богинята Майка, посоките на света, мъжкото и женското начало, стилизирани слънца.

Ето и едни от най-важните български шевици схеми – флорални символи:

Дървото на живота - един от най-старите и пропити с мистика елементи в бита на българите. То е своеобразен символ на трите свята, в които са вярвали- небесния или короната му (на Бог, ангели, птици), средния – стволът – на хората и животните и подземния- корените. То е вечния символ на Кръговрата на живота.

Лозата е древен символ на изобилие, плодовитост, мир и любов. Тя е един от най-важните символи в християнската религия и идеята за кръговрата на живота. Още от най-дълбока древност лозата и виното са символ младост, плодородие и дълголетие.

Трилистната палмета - Знакът IYI или лалето, или още известна като трилистната палмета, също е сред най-древните символи. То е символ на плодородието и може да се открие почти навсякъде в бита на предците ни- върху крепостни стени, издълбани в скали, на знамена, защитни амулети, кости за гадаене, обредни хлябове, и най-различни ежедневни предмети.

Слънчевите мотиви са с изключително важно значение за дедите ни. Те дълбоко са вярвали, че поставяни до пазвата, върху забрадките, върху накити, тези символи ги пазят от зли погледи и болести. По-важните от тях са Кръстът, Елбетица (Двоен кръст), Сувастика - различават се две разновидности. Първата е познатата ни с печална слава Свастика- когато краищата се пречупват по посока на часовниковата стрелка и Сувастика – когато е в обратната посока, символизираща „живот“, „зараждане“

Родовите знаци заемат важно място в бита на хората и са свързани основно с продължението на рода и сродяването. Те са стилизирани символи за годеж, сватба и хармонията в семейството – Маказ, Канатица и Бабица.

Важна роля в българската шевица е отреждан и на цветовете. Червеният е царският цвят, запазил значението си до наши дни. Основен цвят, символ на кръвта и войната. Пази от уроки и зли магии.

Зелен – това е цвета на Майката природа и новият живот. Свързан е с Дървото на живота.

Бял – символ и до днес на чистота, младост и невинност.

Син – това е ангелския цвят, който изобразява небето, морето, водата. Олицетворява истината и доверието, чистотата, спокойствието и съзерцанието.

Жълт – символ на златото и Слънцето, източник на радостта и веселие, огън, светлина, както и с отвъдното и починалите.

Черен/кафяв – цветът на Майката земя. Олицетворява стабилност и сигурност, плодородие.

Наред с многообразието от народни хора, музиката, обичаите, традициите и носиите – традиционното българско облекло, също имат своята регионална принадлежност. Всеки регион в страната ни има своя отличителна по вид разпознаваема шевица, в която са въплътени символи, характерни за дадения район – стилизирани елементи, свързани с бита на хората в района. Всеки регион има свои характерни особености в в кройката, материята, цветовете, използваната шевица и др.