Силвия Гарванска разказа как орнаментиката в българската шевица влияе не само чисто естетически, но и носи определен свръхестествен заряд свързан с природата. Тя се спря на основните елементи, демонстрирани от най-древни времена до днес. Сред тях се открояват ромба, като ссвоеобразен символ на Богинята Майка.Тайните послания в шевиците са една препратка към пълната приемственост.Траки, илири и славяни са ползвали през различните периоди от своето съзряване като народи татуировките, а везането датира от раннохристиянския период 7-9 век.

За отбелязване е, че в миналото шевиците били регламентирани. Всяка фигура е имала своя символика.Те са притежавали и защитни функции., например срещу уручасвания.Като цяло шевиците се наложили през отделните период като символ на непорочност, вълната пък издавала благородство и дълголетие. Кръстът също е бил използван при шевиците като знак на плодородие. Изброяват се близо 10 основни структури в българските шевици. Сред тях преоткриваме петелът, символ на вечно възпроизвеждащия се живот.

Специфично е, че в орнаментиката никога не може да се срещнат овце и домашни животни. Наблюдаваме и изобразени човешки фигури върху някои шевици, наподобяващи безкрайно хоро. Едни от най-често срещаните теми са тези, свързани със семейството и благоденствието, като годежа и сватбата с едно специфично изображение чрез триъгълници, които в зависимост от съответния модул едни се докосват , други пък проникват един в друг. Обърнати нагоре като изображение, тези триъгълници подчертавали мъжкото начало .Другите модули се отнасят към род, народ и сродство.

В основата на българската шевица особено място заемала и елбегицата - двоен кръст с наслояване, символизиращ хармонията в света, характерен за прабългарската култура и демонстриращ силната връзка с природата-отбеляза Гарванска. Особено място в тази пъстра конфигурация заема свастиката, символизираща равновесието в природата. Внимание заслужава и дървото на живота, чиято корона символизира небосвода, а като цяло означава път към света. Интересна препратка представляват и т.н. космически костенурки. Според народното поверие те живеели до към 500 години и по тази причина се смятали като ключ към древността, затова определено и до днес представляват символ на мъдрост, жизнена сила и безсмъртие вплетено в магията на българските шевици.