Според предоставената информация стойността на дейностите, касаещи СЗДП-Враца е 151 700 евро, от които 121 360 евро са европейско финансиране, 22 755 евро са финансирани от националния бюджет и 7585 евро – собствено финансиране. Крайният срок за изпълнение на проекта е 30.06.2026 г.

През този период ще се съберат данни, които ще бъдат интегрирани в технологично приложение за устойчиво управление и мониторинг на горските екосистеми, включително създаване на екологични коридори за едри хищници. Предвижда се в пилотни мерки по проекта да бъдат включени членове на местните общности, което ще допринесе за намаляване на конфликтите между хората и едрите хищници, се посочва още в информацията от СЗДП-Враца.
Проектните дейностите ще се изпълняват на териториите на държаните горски стопанства в Берковица, Белоградчик и Чипровци.

БТА припомня, че в края на миналата година СЗДП-Враца приключи успешно друг проект с европейско финансиране - „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на СЗДП“. По него бяха залесени над 3 600 дка гори, отгледани още 1355 дка млади гори, закупени 12 машини от различен клас за нуждите на горските стопанства и др.