Засега процедурите по разработването на онлайн платформата се бавят заради обжалвания, става ясно от отговора на министъра. Съгласно графика крайният срок за стартиране на платформата е септември 2024 г., уточнява Шалапатова.

Вече са разработени и утвърдени програми за обучение на възрастни, извън образователната система, както е и утвърден сертификатът, който те ще получат.

Приет е и правилник за реда, при който ще се отпускат ваучери за обучение. Проведени са и пилотни обучения, изпитване и сертифициране на базово ниво на дигитални умения с цел да се тества разработения модул.

Предстои да се адаптира модул в електронната платформа на Агенцията по заетостта за регистриране на доставчици на обучения по дигитални умения и на електронни ваучери, пише още в отговора на министъра. Предвижда се това да приключи до 1 октомври тази година. веднага след това ще започне и регистрацията на доставчиците.

След публикуване на първите списъци на одобрените доставчици на обучение, ще стартира и процеса по набиране на електронни заявления от хората, които желаят да се обучават, се посочва в отговора.