Изминало време и Иисус избрал 12 от последователите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей, а също така според евангелист Марко, Иисус наричал братята Воанергес (в превод: синове на гърма), очевидно заради силния им и поривист характер.

Според народните вярвания обаче Светли Четвърътк е наречен „Лош“. Това е вторият от седемте четвъртъци до Спасовден и му се отдавало особено внимание. На този ден не трябвало да се върши никаква домакинска и полска работа – да не се впрягат добитък, да не се перат и простират бели дрехи, защото лошо пророчество чакало реколтата – да удари градушка.

На Светли четвъртък, четвъртият ден след Възкресение Христово, в местността “Света Петка” край Стрелча, по традиция се търкалят червени яйца. Край параклиса се събират хора, като за децата това е една от най-вълнуващите местни традиции.

Великденските боядисани яйца се търкалят от върха на могилата, а поверието е, че ако яйцето остане здраво, притежателят и домашните му ще са здрави и честити. Настроението се допълва от весел глъч и похапване на козунаци.