Ритуалната зала на Община Мездра събра десетки почитатели и ценители на поезията, гости и приятели на талантливата поетеса. Главният библиотекар при Читалище "Просвета" в Мездра Павлина Русева направи кратък биографичен обзор за творческия път на поетесата. Тя отбеляза, че всяка нова книга на Светла Дамяновска е едно откровение на таланта и творческата емоционалност на поетесата.

Заглавието на новия поетичен сборник е своеобразна перифраза на Вазовия стих спомен от лирическия увод на одата "Опълченците на Шипка”. Той включва 44 стихотворения и 4 есета, структурирани от автора в три раздела - "Любовни синини", "Шамарите на ежедневието” и "Синила от бича".

Въпреки очакванията за откровена любовна лирика, творбите и в трите цикъла носят дълбоки социални послания, наситени са с ярки метафори, илюстриращи актуална житейска проблематика.

Първата част на книгата "Любовни синини” е един художествен мост през времето и едно духовно докосване до малко познатата богата душевност на поетесата и спътницата на „Жрецът воин” Пенчо Славейков, Мара Белчева.

Вторият поетичен цикъл "Шамарите на ежедневието” препраща още със самото заглавие към проблемите на нашето време.

А третият цикъл "Синила от бича” директно препраща към Вазовите "Опълченци”. Тази препратка към времето на забравата сякаш ни кара да се замислим колко време ни е необходимо, за да се отървем от търпението и смирението, и докога ще носим белезите от раните върху телата и душите ни.

В своето резюме към книгата поетесата сподели, че "Синини върху душата” е композирана в продължение на повече от десетилетие. Творбите са подредени късче по късче, така, както се прави мозайка - с много прецизен подбор на отделните камъчета. Повечето стихотворения и есета, включени в изданието, са писани през периода 2005-2006 г., но има и съвсем нови - от миналата година.

Художественото оформление на книгата е дело на самата поетеса, която е изявен художник и уредник на Градската галерия. Сборникът излиза под щемпела на врачанското Издателство "Медия груп - Иво Йорданов", който бе гост на премиерата.

Издателят поздрави талантливата поетеса и обеща, че всяка година ще издава по една книга на мездренски творец.

Гост на литературния празник бе и кметът на Мездра Генади Събков, който поздрави поетесата за поредния й литературен успех.