© btv

От другата страна на барикадата е арендаторът Марио Асенов, който обяснява че това е възможно, като цитира тълкувателно решение на Върховния касационен съд от юли месец тази година от Закона за задълженията и договорите. Тази вратичка в закона развързва ръцете за неправомерни сделки.

Единствената им цел е да грабнат европейските субсидии, казва жена, собственичка на 200 декара. Тя се страхува, че ще посее, а после друг ще прибира реколтата. Хората са възмутени, че договорите за пренаемане, които ги изненадват са заведени в Агенцията по вписванията, нотариално заверени зa срок от 3 години.

Спорът е за общо 4800 декара земи във Вълчедръм - 330 имота, Якимово - 230 имота, в селата Мокре, Разград и Дългоделци по 50 до 80 имота. Неправомерно са сключени 17 договора във Вълчедръм и 14 договора в село Якимово, уточни Виолета Гергова, експерт в служба Земеделие и гори - Монтана. Аналогични договори са сключени и в във врачанско.

Засегнатите собственици настояват Агенцията по вписванията да забрани тези двусмислени решения в закона, които позволяват на аренадаторите да се разпореждат със земеделските земи без да уведомят собствениците. Протестиращите припомниха конституцията че частната собственост е неприкосновена и се заканиха да продължат протестите. Прокуратурата води разследване по случая.