Колкото повече растения, толкова по-добре. За да извлечем полза обаче е нужно да имаме поне две растения на 100 кв. фута. И то растенията трябва да са с по-големи листа – палмите например, пречистват въздуха по-бавно. Ето няколко подходщи за домашно отглеждане и свеж въздух растения.

1. Бостънска папрат
Тази лесна за отглеждане папрат вирее при ярка, пряка слънчева светлина и меки температури. Освен това обича влагата, така че ако въздухът у дома е сух е нужно да използваме овлажнител.

2. Змийско растение
Това зелено растение може да оцелее с малко вода и светлина. И понеже може да оцелее със седмици без грижи, то е известно като едно от най-лесните за поддръжка стайни растения за начинаещи градинари. Освен това е изключително красиво.

3. Гербер
Това цъфтящо растение може да расте на закрито или на открито, и хората много го обичат заради красивите и весели цветове. Герберите могат да цъфтят по всяко време на годината, в продължение на четири - шест седмици.

4. Фикус плачеща смокиня
Това голямо дърво на закрито трябва да бъде в добре осветено помещение и да се полива редовно. Може да се наложи и да бъде пресаждано ежегодно, тъй като може да нарасне между 3 и 6 фута височина.

5. Драцена с червени краища
Със своите червени, бодливи листа, това растение има тропически външен вид и разчупва пространството. То може да оцелее със или без слънчева светлина, а също така изисква много малко вода.

6. Мирна лилия
Символ на съчувствие, това пъпчено растение вирее добре при частична слънчева светлина и влажен климат и цъфти за около два месеца през пролетта. Ако имаме домашни любимци, е важно да знаем, че мирните лилии са отровни както за котките, така и за кучетата.

7. Широколистна лейди Палм
Идеално за закрито или на открито, това растение може да нарасне до 14 фута височина. Палмата предпочита индиректна светлина, влажна почва и може да цъфти при всяка температура.

8. Паяково растение
Друг чудесен вариант за начинаещи градинари, са паяковите растения, които процъфтяват на ярка, непряка слънчева светлина с много вода. Някои зрели паякови растения произвеждат бели цветя.

9. Дяволски бръшлян
Това растение обича косвена слънчева светлина и трябва да се полива само когато е сухо. Той получава името си поради факта, че е почти невъзможно да се убие и остава зелен, дори когато се държи в близост до тъмнина.

10. Лилия фламинго
Открито в тропическите гори, това растение се нуждае от косвена слънчева светлина, влажни температури и вода, за да расте. Може да цъфти през цялата година и да произведе зашеметяващи червени цветя, които ще разкрасят дома.

Източник: puls.bg