Регистрираният ръст на детска престъпност е с 20.5 на сто. Закононарушенията, дело на подрастващите, представляват над 13% от разкритата престъпност в областта, се обобщава в годишния доклад на директора на Областната дирекция на МВР - Враца старши комисар Димитър Газибарски. Извършените престъпления от непълнолетни деца през изминалата година в областта са 238 и са с 38 повече от 2015 г.

Противозаконните деяния са били извършени от 205 подрастващи, за разлика от предходната година, когато те са били 167. Закононарушенията на деца под 14-годишна възраст са 79 на брой и са извършени от 84 малолетни. Сред престъпленията най-голям е броят на кражбите, които са 213. След тях тревожната статистика подрежда грабежите, които са 10 броя и почти толкова са телесните повреди. Седем палежа в областта са извършени от деца.

Според отчетния доклад, увеличеният дял на разкритите престъпления, извършени от деца, е вследствие на увеличената разкриваемост, тъй като по-активната работа по разкриването на криминалните престъпления в областта води и до установяване на по-голям брой закононарушители, включително и на малолетни и непълнолетни извършители.