Проектант на новия закрит басейн е архитект Валери Маринов, а Общинската администрация и председателите на клубовете по плувни спортове са избирали между три предложени проектни варианти. Проектът е направен така, че съоръжението да не товари спортните клубове, а да се самоиздържа.

Спортното съоръжение ще бъде използвано само от клубовете по плуване и водна топка в града. Кметът Каменов определи проекта като “балансиран, реалистичен и практичен” и добави: ”Врачанските клубове по водна топка и плуване са стълб на националните ни гарнитури, а купите и медалите им нямат чет. Същевременно тези спортни таланти тренират при едни от най-срамните условия в страната – в басейн на 51 години. Изграждането на модерно съоръжение за техните нужди не е прищявка, а крайна необходимост за бъдещето на местния и националния спорт”.

На пресконференцията присъстваха Венцислав Николов – СКВТ „Ботев“ (Враца) и Митко Начев от Ботев – 2000. Те също мотивираха пред медиите голямото значение на обекта за плувните спортове във Враца. След като бъде изграден новият басейн, ще бъде ремонтиран и старият. Той ще бъде предназначен за използване от гражданите. Кметът Калин Каменов изрази увереност, че ще получи подкрепата на Държавата за реализация на проекта.