Предмет на съдебните производства по административните дела са оспорени от Окръжна прокуратура Враца, текстове от Наредбите за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, приети с решения на общинските съвети в гр. Враца, гр. Роман, гр. Оряхово, гр. Криводол и с. Борован. С оспорените текстове са предвидени такси за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства. В протестите са изложени съображения, че приетите такси са без правно основание, не са предвидени в ЗМСМА или друг специален закон и поради противоречие със ЗУТ се иска тяхната отмяна от съда като незаконосъобразни.

Прокуратурата протестира и против текстове от Наредбите за реда и условията за извършване на търговска дейност, приети с решения на общинските съвети в общините, Козлодуй, Мездра, Роман и Бяла Слатина. Според Окръжна прокуратура Враца и Районна прокуратура Бяла Слатина оспорените текстове от подзаконовите нормативни актове са незаконосъобразни, приети в противоречие с Конституция на Република България.

Образувани са и административни дела въз основа на постъпили протести от Окръжна прокуратура Враца против отделни разпоредби от Наредбите за разполагане и премахване на преместваемите обекти, приети с решения на общинските съвети в градовете Мездра, Роман, Бяла Слатина и Оряхово. Прокуратурата оспорва текстовете като незаконосъобразни, приети в противоречие на Закона за устройство на територията и Конституцията на страната и иска тяхната отмяна.

Образуваните административни дела са насрочени за разглеждане в открити съдебни заседания.