© ОД МВР Видин

При кражбите, които традиционно през годините заемаха съществен дял в структурата на криминалната престъпност в региона, също се отчита спад - с 5.6%. 301 са регистрирани за годината, а разкриваемостта им е увеличена с 4.9 пункта. Осезаемо намаление бележат домовите и взломните кражби – съответно с 29.5% и 25.8%.

Реализирани телефонни измами в област Видин през годината няма, както и през предходната 2022 г.
По линия на домашното насилие са регистрирани 21 случая (12 телесни повреди, седем случая на отправени закани и двe неизпълнения на съдебни разпореждания за защита).

Старши комисар Петър Коцин обобщи и приоритетите за дейността през 2024 г. Той подчерта, че усилията на местната полиция за пресичане на уличното наркоразпространение ще бъдат максимално активизирани. Ще продължи и активната контролна дейност на пътните полицаи и униформените служители с правомощия по ЗДвП с цел подобряване на обстановката по безопасност на движението.

Във фокуса на вниманието и през текущата година остават малките и отдалечени населени места, провеждането на специализирани полицейски операции с екипи на жандармерията продължава. Целта е противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, гарантиране на спокойствието и сигурността на хората. Мобилните групи на областната дирекция ще посещават населените места без постоянно полицейско присъствие, в тях и началниците на трите районни управления имат приемни дни (оповестяването на приема е чрез кметовете и кметските наместници). Много е важно жителите на малките населени места да имат възможности за пряк контакт с полицаите, обясни заместник-директорът комисар Мирослав Милков.