До края на юли всички общински структури на БСП във Врачанска област ще проведат заседания и ще излъчат номинации за Президент и вицепрезидент, ще сформират своите предизборни щабове и ще започнат усилена подготовка за президентските избори. В областната структура на БСП вътрешно партийното допитване приключи. Възможност да изразят мнението си имаха всички членове на партията. Възползваха се малко повече от 80% от тях. Социалистите отговориха на въпроса: "По какъв начин БСП да участва в изборите за Президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г.?"

Мнозинството от тях са били категорични за участие на БСП в коалиции с други партии, движения и организации. Малцина от участващите в допитването са изразили желание БСП да излезе със самостоятелен кандидат. Единици пък са били за подкрепа на независим или кандидат от друга партия.

На въпроса: "С кои партии е допустимо БСП да преговаря за издигане и подкрепа на обща кандидатура за Президент и вицепрезидент?" мнозинството са предпочели формата на коалиция "БСП - лява България" и "АБВ". Имало е и предпочитания за "Движение 21".

Желание за съвместни кандидати с "АТАКА", "ВМРО" и "НФСБ" са изразили най-малко от социалистите, участвали в допитването. "ДПС" също е посочена като евентуален партньор но само от 11 % от всички отговорили на втория въпрос, 39 % са преценили, че трябва да се поканят партньори и от други партии и организации, но не са конкретизирали кои да се те.

Във вътрешно партийното допитване са взели участие повече от 3 200 социалисти от областната структура на БСП.