Харалампиев каза, че в малките населени места особено стриктно ще се следи за употребата на алкохол и за неправоспособни водачи. Той припомни, че нарушителите ги очакват солени глоби. С 500 лева ще изгърмят употребилите алкохол от 0,5 до 0,8 промила и шест месеца ще бъдат лишени от правоуправление. Тези на които дрегерът покаже от 0,8 до 1,2 промила няма да могат да шофират една година и ще се бръкнат за 1000 лева.

Харалампиев припомни, че съобразно Законът за движение по пътищата за водач употребил алкохол над 1,2 промила или наркотични вещества няма глоба. При това нарушение се свалят регистрационните номера на колата му, а нарушителят влиза за 24 часа в ареста, след което чака прокуратурата да му повдигне обвинение и да застане пред съда. При отказ за проба за алкохол глобата скача на 2 000 лева и 2 години лишаване от правоуправление.

Началникът на „Пътна полиция” заяви, че спецакцията "Алкохол и неправоспособност", която се провежда от днес до понеделник, ще осъществи безкомпромисен контрол за използването на обезопасителни колани и каски, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, управление на нерегистрирани и неизправни МПС-та, и на автомобили без заплатена винетна такса. В празничните дни пътните полицаи ще контролират денонощно по пътищата на областта. През тъмната част на денонощието ще има засилени проверки за употреба наркотици, във районите на увеселителни и питейни заведения, извършвани от униформените от Охрана на обществения ред.