Но как да обясним тези реклами, които се появяват, след като обсъдим даден продукт?

Специалистите казват, че има две възможни обяснения: или темата ни интересува и сме търсили информация за смартфона, свързана с нея, или рекламите са "предсказани от изкуствен интелект", който анализира нашето поведение и данни, за да познае какво ни интересува.

Първото потвърждение, че смартфонът слуша нашите разговори

За първи път ситуацията изглежда се промени. Има доказателства, че някои маркетингови компании най-малкото рекламират софтуер, който има самата функция да слуша разговорите ни, пишат италианските журналисти, цитирани от Adevarul.

Списание 404 Media разкри това, след като забеляза (по-късно изтрита) уеб страница на Cox Media Group (CMG), рекламираща своята услуга "Активно слушане" със следните думи: "Какво би означавало за вашия бизнес, ако можете да се насочите към потенциални клиенти, които активно обсъждат своите нужди в ежедневните разговори? Не, това не е епизод на Black Mirror, това са "гласови данни". И CMG има възможностите да ги използва в полза на вашия бизнес".

След това отделът за териториален маркетинг на CMG (наречен Local Solutions) твърди, че може да слуша разговорите на хората чрез смартфони, смарт телевизори и други устройства, като идентифицира потребителите в реално време въз основа на техните думи.

Въпреки че не е ясно дали услугата, рекламирана от маркетинговата компания, е била използвана и вкарана в употреба, примерите на уебсайта на CMG дават представа как може да работи.

Например, ако сте търговец на автомобили в квартал в Милано, който купува услугата CMG Local Solutions, можете да решите данните да бъдат анализирани от хора в радиус от 5 или 10 километра около вашия магазин. Ако слушателите кажат неща като "Може би трябва да сменим колата", те незабавно ще получат реклама за представителството в Google, YouTube, Bing и други, според уебсайта на CMG.

Но има още неясноти. Няма данни, доклади на компании, използващи тази услуга, така че е трудно да се разбере колко истина има в това, което се популяризира.

Нито пък е ясно как ще работи Active Listening и как събира данни: дали чрез трета страна, интегрирана в приложенията, които изтегляме, или по друг начин.

Агенция "Фокус"