Предложението може да бъде представено за дебат още през март тази година, съобщава онлайн изданието ZDNet. Днес много от смартфоните се произвеждат с несменяеми батерии или поне това не е възможно за обикновените потребители. Това улеснява производителите в разработката на корпусите на телефоните, а и мотивира потребителите направо да сменят целия си телефон, вместо да платят за скъпа подмяна на батерията в сервиз. Околната среда е най-големият губещ от този факт, тъй като се увеличават отпадъците от електроника и съответно замърсяването. Според идеята на ЕК, ако потребителите могат да сменят само батерията, то те ще са склонни да задържат телефона си за по-дълго време. Това ще намали отпадъците и ще спести ресурси.

ЕК не предвижда да задължава компаниите да изберат единен стандарт или формат на батерията. Производителите ще могат да продължат да разработват батериите според специфичните характеристики на всеки телефон.

Миналият месец ЕС постави основите и на въвеждане на единно зарядно за смартфоните. Това предложение оставя на компаниите да изберат технологията и формата, но изисква всички смартфони на пазара да могат да го използват. Така ще се намали ненужното купуване и изхвърляне на кабели и зарядни, което също допринася сериозно за количеството отпадъци от електроника.

Източник: Vesti.bg