© МВР Монтана

В учението бяха представени дейности по разузнаване на терена с дрон и последващи действия при ПТП между товарен автомобил и лек хибриден автомобил. Участниците демонстрираха и действия при ж.п. катастрофа, с последваща химическа авария и пожар. Занятието се проведе на реновирания полигон на Учебния център, който е в последната си фаза на строителните дейности.

С Дни на отворени врати във всички служби на ПБЗН в областта и демонстрации на противопожарна техника за деца продължава Седмицата на пожарната безопасност / дните от 12 до 18 септември/. Приемът на граждани в службите се извършва всеки ден от 09,00 ч. до 17,00 ч. На работни срещи с представители на общините в област Монтана се разглеждат въпроси на пожарната безопасност и работата на доброволните формирования, а на срещи в училищата се обсъжда сформирането на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” и отборите за участие в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

Във връзка със Седмицата на противопожарната безопасност и професионалния празник на служителите на ПБЗН тази година са наградени 25 служители на РДПБЗН Монтана. Най-високото отличие получава началникът на Участъка на ПБЗН в село Гаврил Геново – ст. инспектор Делян Христов. Той е награден за дългогодишна си служба, при която е показал безукорно поведение и постигнати трайни резултати в служебната дейност. Присъдената му награда е „Почетен знак на МВР III степен“ от министъра на вътрешните работи. Петима служители на РД ПБЗН Монтана са отличени с наградата „Писмена похвала“ от директора на Главна дирекция „ПБЗН“ гл. комисар Николай Николов. Двама получават същото отличие от директора на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР комисар Красимир Шотъров, а 2-ма – от комисар Александър Джартов, директор на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност” при ГДПБЗН-МВР. Директорът на РД ПБЗН Монтана комисар Венцислав Райков е отличил 15 служители с „Писмена похвала“.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Венцислав Райков определи изминаващата 2022 г. като спокойна в противопожарно отношение. Отчетената интензивност на излизания на екипите е 5 за денонощие. През 2021 г. общият брой на излизанията на противопожарните служби е бил 1 274, а през настоящата година – 1 268. Леко завишение се наблюдава при пожарите с материални загуби – 160 за настоящата година, при 132 – за предходната. Нивото при останалите произшествия се запазва, коментира още комисар Райков. Според него през годината обезпокоение е предизвикало обявеното бедственото положение през месец юни в гр. Вършец, при което река Ботуня излезе от коритото си и нанесе поражения на частни имоти и общинска инфраструктура, но то не може да се сравнява с настоящите бедствия в района на Карлово. Към момента на територията на областта има една регистрирана жертва на пожари, 5-ма е броят на пострадалите граждани. През 2021 г. жертва на пожари в областта са станали 2-ма граждани, пострадалите са били 4-ма.

Годината се характеризира и с продължаване на дейностите по реновиране на Учебния полигон на РД ПБЗН Монтана, обобщи още комисар Райков, като те се извършват със средства по програма на фонд „Вътрешна сигурност“ на МВР. В момента се довършват строителните дейности по изграждането на магистрала и тренажор на влакова композиция, учебна кула и сграда за учения при земетресения. Продължава реновирането и на два склада на втория полигон на Учебния център на ул. „Сирма войвода“ в гр. Монтана– там се изграждат кабинети, хранилище, преподавателска стая и санитарни възли, разширява се и столовата част.