Този хипотетичен сценарий бе проигран при пожаро-тактическо учение за овладяване на последствията от бедствена ситуация в резултат на железопътна катастрофа, което се проведе в района на гара Мездра. В него взеха участие повече от 100 пожарникари от Регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението” (РДПБЗН) във Враца и Монтана, служители на полицията и на Спешния център в Мездра, доброволци от Българския червен кръст, доброволното формирование в община Роман и служители на БДЖ.

По време на съвместното учение бяха евакуирани пострадалите пътници и им беше оказана първа медицинска помощ, изгасен бе пожара в дерайлиралия влак, изградени бяха водни завеси за абсорбиране на изтичащия амоняк, извършен бе мониторинг на околната среда и метеорологичната обстановка и беше тампонирана потенциално опасната цистерна.

Целите на занятието бяха да се провери координацията и взаимодействието между длъжностните лица от Оперативния щаб на РДПБЗН - Враца, сектор "Специализирани оперативни дейности' (СОД) при РДПБЗН - Монтана и други структури на Единната спасителна система (ЕСС) на територията на област Враца; да се провери актуалността и да се проиграе Плана за защита при бедствия на РДПБЗН - Враца в частта му "Действие при големи катастрофи" и провери взаимодействието между силите за реагиране на основните съставни части на ЕСС; да се тренира ръководителя на място и длъжностните лица от Оперативния щаб за бърза оценка на обстановката и вземане на правилни решения; да се изяснят и проверят знанията и именията, придобити по време на обучителния процес с екипите на РДПБЗН - Враца и на сектор СОД при РДПБЗН - Монтана чрез изпълнението на конкретни задачи от всяко длъжностно лице, участващо в учението.

В крайна сметка висшите представители на МВР и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които наблюдаваха практическото занятие, дадоха висока оценка на участниците в пожаро-тактическото учение за демонстрираните от тях действия при овладяване на последствията от възникналата бедствена ситуация. Сред тях бяха главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението' (ГДПБЗН), старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция "Оперативни дейности” към ГДПБЗН и инспектор инж. Бойчо Скробански, ръководител на звеното за разследване на железопътни произшествия и инциденти към транспортното министерство.

А за всички нас остава надеждата: Да не дава Господ да се случват трагични инциденти, подобни на този, който стана на гара Хитрино в края на миналата година!