© Община Лом

По отношение на нереализирания Воден цикъл премиерът заяви: „Ситуацията не e само е патова, но може да се охарактеризира като омагьосан кръг. Преди години (при общинското ръководство с кмет Иво Иванов през мандат 2011-2015 –б.а.) е имало проект за пречиствателна станция, който не е реализиран. Сега дори и кметът да има пари за канализация, не може да я прави, защото няма пречиствателна станция. И тук влизаме в омагьосания кръг. Така град на брега на река Дунав без пречиствателна станция вкарва държавата в наказателна процедура. Необходими са усилията на всички институции и ще търсим решение. Необходимо е и законово решение по отношение на областните водни асоциации, защото не може една община да страда заради друга. (от 2016 г., заради отказа на община Берковица да се включи в областната водна асоциация, община Лом не може да кандидатства за финансиране на Воден цикъл – б.а.)“ – обясни премиерът.

Заедно с кмета на община Лом д-р Георги Гаврилов, заместник-министрите на МРРБ и МОСВ Захари Христов и Петър Димитров, председателя на УС на АПИ инж. Апостол Минчев и областния управител Валери Димитров, премиерът Янев разгледа трагичното състояние на републиканския път II-11 Лом - Козлодуй (ул. „Ковачишка“), ул. „Добруджа“ и част от ул. „Бабуна“, една от десетките градски улици, които са без изградена канализация.

„Благодаря на премиера Стефан Янев за бързата реакция и за отговорното отношение. Още на 23 юни, Междуведомствената комисия към Министерския съвет ще разгледа нашето финансово искане за възстановяване на щетите от бурята.“ – заяви кметът д-р Георги Гаврилов.