Неолитното селище край село Оходен е сред най-ранните човешки селища, открити в Европа. Тук са запазени останки от древен храм на Слънцето и плодородието, основи на жилищни постройки и некропол, в който е открит гроба на т. нар. Тодорка, живяла преди 8 000 години. Официалното откриване на фестивала на древните култури "Слънцето на Тодорка” в месността "Валога" до Оходен изгря в уникален спектакъл с магичното име "Светилището”.

Преди атрактивното представление завесата към античността чрез него отвори кметът на Враца Калин Каменов. Той започна с уважително приветстване към гостите, министъра на туризма Николина Ангелкова, депутатите Красимир Богданов и Красен Кръстев, представителите на Министерството на науката и образованието, кметове от региона и общински съветници.

Сетне се обърна към участниците в програмата и стотиците зрители, насочвайки с жест погледите им към археологическите разкопки наблизо, и без високопарни думи каза на хората, че според него тук е люлката на Европейския съюз и оттук започва Европа. Градоначалникът на Враца изрази увереност, че разчита на помощта на тази Европа и на правителството ни и стъпка по стъпка ще възродим нашия прекрасен край, чрез нашата история, култура, традиция, обичаи и история, която има на това място. Кметът отбеляза, че на миналогодишния фестивал е имало гост заместник-министър, тази година министър, а за следващата поне вицепремиер, после премиер и дори президент.

После някак непринудено множеството пое след него към терена на разкопките, където изгря в магични цветове и звуци артистичният спектакъл-реконструкция "Светилището на слънцето”. Своеобразната разходка през вековете беше представена впечатляващо от Театрална група „Темп” към Младежкия дом във Враца на фона на виртуозните импровизации на софийската вокална формация "Improvviso” Песнопенията и древните ритуали се усетиха у публиката, като хармонизиране на сетивата, снемане на стреса и въздействаха като арт и звукотерапия.

Спектакълът пренесе зрителите от неолита, през времето на траките, показа звука и блясъка на листенцата във венеца на Тракийската принцеса и наистина донесе на хората тайнствена светлина от слънцето, окъпвало Тодорка с лъчите си преди осем хилядолетия.

Директорът на Младежкия дом и художествен ръководител на група "Темп” Георги Врабчев, развълнуван и успокоен от вълшебния успех на представлението, стисна ръката на депутата Красимир Богданов, а за MediaNews сподели, че като зам.-кмет на Враца той е повярвал на идеята на младежите за създаване на фестивала и неотменно им помага. Врабчев благодари и на Община Враца за подкрепата, с надеждата за още много изгреви на "Слънцето на Тодорка” над Валога край Оходен.