Синдикът на торовия завод „Химко” Росица Томова не е извършила нарушения при обявяването на третия търг за продажбата на врачанското предприятие, след чийто пореден провал фирмата “НСН Инвестмънт” на депутата от ДПС Делян Пеевски беше определена за нов собственик срещу 11,7 млн. лв. Това установи в началото на тази година проверка на инспектората на Министерството на правосъдието за работата на Томова.

Срещу нея тогава бе внесена жалба от американски инвеститор в правосъдното ведомството за нагласен търг и още една, в Министерския съвет, където освен претенцията срещу търга, имаше и сигнал за искан подкуп от синдика на „Химко”. Компетентните са произнесоха, че няма нарушение по случая.

Няма съмнение, че и сделката с „Метахим импекс” е законосъобразна. Компанията е платила предложената цена от малко над 11,7 млн. лв. за активите на фалиралия торов завод и сделката е финализирана.

„Метахим импекс” е собственост на кредитния милионер Георги Пиримов и по-неизвестния му партньор Иван Жиров. В активите влиза старо оборудване, което вероятно ще бъде нарязано на скрап, както и 700 дка земя във Враца.

Фактите дотук са добре известни на обществеността. MediaNews, обаче научи още една подробност от отлично информиран източник. Синдикът на обявеният в несъстоятелност през 2012 г. торов завод Росица Томова е получавала заплата в размер на 4 000 лв. месечно и това си е било съвсем законно. Такава е и заплатата на премиера Бойко Борисов.

Всъщност, и това едва ли е новина. Не съчувстваме на Борисов за ниското за ранга му възнаграждение и не завиждаме на Томова за доходите й, още повече, че тя вече няма да ги получава. Става дума за несправедливото заплащана на труда в държавата ни. Куриозни доказателства за това се срещат у нас и в най-малките фирми, и в държавните институции.