2. Избягвайте обяви, в които пише глупости:
- възнаграждение, обвързано с постигнатите резултати...
- граждански договор...
- невероятна възможност да изкарваш пари в свободното си време...
- стартираш собствен бизнес...
- изисквания за две или повече длъжностни характеристики, вписани в една длъжност (да е фотограф, счетоводител, юрист, ИТ и ПР на организация ...)
- висока заплата, без изисквания към работника (освен ако не е тежък физически труд или нещо опасно за здравето)
- карат ви да плащате за да започнете работа...

3. Съобразявайте умения и компетенции с финансовото възнаграждение. Не може едва да си завършил средно или висше и да очакваш веднага високо възнаграждение без да си показал и доказал каква добавена стойност носиш. Също така, избягвайте обяви с прекалено много изисквания и задължения ...

4. Обяви за работа с посочена заплата под минималната... или 4 часа (освен ако вече не работите на едно място и искате допълнителен доход и можете да съчетаете двете неща). Също така направете си месечен бюджет и когато кандидатствате питайте за работна заплата. Съпоставяйте двете неща...

5. Бонусите са стимулация за добре свършена работа - НЕ заплата. Фирмено то обучение е нещо нормално и задължително НЕ е нужно да се изтъква като бонус.

6. Търсете и посещавайте различни обучения, в днешно време е пълно с такива включително и безплатни такива.

7. НЕ търсете работа на пейката пред блока или Facebook намерете среда, в която ще можете да се развивате и ще сте сред хора, които вече са на работа в сферата, която търсите. Създавайте контакти и връзки.

8. Никой НЕ е длъжен да ви дава пари за да живеете. Заплатата ви идва от това, което сте създали или изработили. Гледайте да носите висока добавена стойност.

9. Провете евентуалния си бъдещ работодател. Има ли оплаквания, често ли напускат хора от там, как възприема обществото съотвения бизнес... Гледайте за проблеми.
10. Договора защитава двете страни и е в полза на двете страни. Предоставяте Вашите умения, компетенции и труд срещу финансово възнаграждение. Страните са равнопоставени.

Един допълнителен съвет. Търсете работа в родния си град и се опитайте да развиете него, не бягайте в столицата или чужбина.