Фестивалът бе открит с тържествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство, Врачанският митрополит Григорий. Той благослови организаторите, изпълнителите и гостите да запазят в сърцата и душите си силата на вярата и духовното просветление.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов поздрави самодейците и гостите и пожела тази животворна нишка, каквато е българският фолклор, никога да не се прекъсва, защото тя паметта българска, тя е тази, която винаги ни събира и ни прави единни.

В тазгодишното издание на фестивала, който е с конкурсен характер, взеха участие 52 танцови състава, фолклорни групи, народни хорове, певчески и вокални групи, както и десетки индивидуални изпълнители - представители на читалища, училища, детски градини и пенсионерски клубове от 25 населени места от столицата и областите София, Враца и Монтана.

Освен представители на петте читалища от община Мездра – Зверино, Игнатица, Ребърково, Оселна и Люти брод, на сцената се изявиха самодейни колективи, народни певци и танцьори от София, Враца, Монтана, Вършец, Нови Искър, Борован, Гара Бов, Мизия, Селановци,Горно Озирово, Расово, Долно Белотинци, Михайлово, Липен, Рогозен.

Фолклорният празник на българското в подножието на Ржана планина събра пъстротата от багри, шевици, песен и танц цялото богатство на оня непресъхващ извор, наречен народно творчество – песенно и танцово.

Изпълненията на участниците бяха оценявани от професионално жури в състав: председател - Геновева Спасова – хореограф и художествен ръководител на ТА „Хемус“ – Враца, Димо Филипов – продуцент и Жорсен Златев – корепетитор на ТА „Атомик“ – Козлодуй.

В първата част на фестивала сцената превзеха най-малките – децата на дефилето. Техните изпълнения спечелиха аплодисментите на публиката със своите слънчеви усмивки и танцови умения.

Автентичните носии на танцьорите от монтанското село Расово пренесоха гостите в далечни епохи, в които българката е втъкавала в свилените невестински дарове цялата си любов и вдъхновение, достигнали до нас като послание за изящество и тънък усет към красивото.

Специален поздрав към гостите поднесоха предходните носители на голямата награда-гласовитите певци от МФГ „Змей Горянин“ и Представителен танцов ансамбъл „Мездра“, чиито изпълнения на Пирински и Родопски танц и запазената марка – „Гроздана“, вдигнаха още повече градусите на горещия юнски ден.

В категорията „Индивидуални детски изпълнители“ заслужено грабна славеят на Зверино – уникалната Данита Павлова за изпълнението на песента „Рада Радомирка“. Освен статуетката, Данита получи и парична награда от 50 лв.

Във втората група – старша, статуетката и 50 лв парична награда спечели Калинка Андреева.

При танцовите състави първо място спечелиха ДТС при Център за подкрепа и личностно развитие – Враца.

Женската певческа група за народно пеене при НЧ „Просвета – 1915“ с художествен ръководител Борислав Борисов от град Мизия спечели не само аплодисментите на публиката, но и първото място и 100 лв сред певческите състави.

Специалната награда на фестивала заслужено бе отредена на вдъхновените танцьори от ТШ „Шопите“ с худ. Ръководител и хореограф Константин Колев от Нови Искър.

Журито присъди и няколко специални награди извън конкурсната програма от Tv- S-студио. Александра Асенова – звукозапис в студиото, Ванеса Богданова и дуетът Мартина Димитрова и Елица Искренова от Монтана – звукозапис и видеоклип, и една нетрадиционна награда за прадядо – звукозапис и видеоклип за Йордан Борисов за изпълненията на двуянка, дудуче и окарина.

Всички участници получиха грамоти.

Фолклорният празник в сърцето на Балкана завърши с изпълненията на специалния гост, любимката на дефилето Радостина Паньова, които вдигнаха на крак мало и голямо в едно безкрайно, живо и пъстро българско хоро.