Целта на фестивала е да съхрани за поколенията богатите фолклорни традиции, да обнови и обогати националното ни танцово и песенно културно наследство. Да се популяризира творчеството на писателя Светлозар Димитров ("Змей Горянин").

Да провокира интереса на децата и младежите към усвояване на местната фолклорна традиция, да обогати познанията за фолклорното богатство.

Да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност. Да покажем невероятните български носии.

Фестивалът ще се проведе от 9:00 часа на 8 юни (събота) на плувен комплекс "Оазис" в село Зверино. По време на фестивала ще бъде направена възстановка на посрещането на Ботевите четници, водени от военния командир Никола Войновски, от родолюбиви зверичани през бунтовната пролет на 1876 г.

Ще бъде представен и най-новият аудиоалбум на Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" - "Моят татко прав си беше!". Гости на фестивала ще бъдат популярният изпълнител на народни песни Светлин Миланов и Ансамбъл "Мездра"

На победителя във фестивалната надпревара ще бъде връчена специалната награда "Змей Горянин", подплатена от сумата от 200 лева. Всички участници ще получат диплом и почетния знак на фестивала.