В първия фестивален ден – 30 април, акцент в програмата бяха демонстрации по изработване на традиционните килими. Традицията на производството им е в Световната представителна листа за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от края на 2014 година. Как от вълнените нишки се получава килим показаха едни от най-възрастните местни килимарки чрез станове, изнесени на площада. Там имаше и арт базар с творби на местни майстори и занаятчии, както и пазар на екологични храни и продукти, също произведени от жители на района.

© БНР

Местният Исторически музей се включи във фестивала с изложба на старинни чипровски килими, лекция и фотоизложби. Директорът на институцията Анита Комитска разказа за колекционера на български килими Якоб ван Бейлен, който изкупува чипровски и котелски килими от антикварни магазини в Европа и също участва в изложбата на килими. В нея са и експонати, дарени през последните две години от семейство Тимоти и Пенелопе Хейс от САЩ. Фотоизложбата на музея в Чипровци е наречена „Килимът на моята баба“. Там в продължение на месец ще остане и друга изложба - на Софийския университет, озаглавена „Занаятите не се предават. Шапки долу!“

Домакините от Община Чипровци бяха подготвили и богата музикална програма, съобщават от областната администрация в Монтана.