Програмата на кинопанорамата включва лентите: „БОТЕВ: От Голгота към Свобода“ (2013 г.), „Българин да се наричам” (посветен на Иван Вазов, 2016 г. ), „100 000 крачки с БОТЕВ“ (2015 г.), „Грешникът светец“ (за св. Софроний, епископ Врачански и на Паисий Хилендарски, 2015 г.), „Освободителят на България“ (2018 г.), „Българската княгиня“ (посветен на Райна Княгиня, 2018 г.), „Левски и Ботев на живо“ (2017 г.) и „2 села между 2 епохи“ (2020 г.).

Прожекциите са безплатни.

ПРОГРАМА НА СЕДМИЦАТА НА ПАТРИТИЧНОТО КИНО „КАЛЕТО - МЕЗДРА 2020“

27 юли 2020 г. (понеделник) - 21:00 ч.

„БОТЕВ: От Голгота към Свобода“

Ученици от СУ “Христо Ботев” - Враца, заедно със своя млад учител по история, поемат по стъпките на Ботевата чета. Но не по традиционния маршрут от Козлодуй към Околчица, а обратно - от Балкана към Дунав, за да търсят отговор на въпроса: “Можеше ли Христо Ботев да бъде спасен?“ Вижте отговора във филма!

„Българин да се наричам” (посветен на Иван Вазов)

Филмът “Българин да се наричам” започва с това как дядо Вазов сам тръгва да търси родното място на войводата Ботев. Филмът показва почитта на местните. Ще видите къщите музеи на баба Илийца и на дядо Йоцо, както и “живата баба Илийца”, и “живия Вазов”, изигран блестящо от Златимир Йочев. Лентата показва образа на Вазов във Врачанския Балкан, който търси непознатите български образи, за да митологизира в родолюбие.

29 юли 2020 г. (сряда) - 21:00 ч.

„100 000 крачки с БОТЕВ“

От Козлодуйския бряг “живият Ботев” - Филип Филипов, повежда походниците на бял кон и в пълна бойна униформа. Всичко това е част от художествено-документалния филм на Искрен Красимиров “100 000 крачки с БОТЕВ”, който показва как 750 Ботеви поклонници от всички възрасти от цялата страна преминават по пътя на безсмъртието от парахода “Радецки” до лобното място на Войводата във Врачанския Балкан.

„Грешникът светец“ (за св. Софроний, епископ Врачански и на Паисий Хилендарски)

В художествено-документален стил авторите предлагат съвременен прочит за всички възрасти на вероятно най-старата творба в проза и първата автобиографична книга в българската литература - “Житие и страдание грешнаго Софрония”. С игрална възстановка е представен емблематичен момент от “Житието”, наречен от проф. Вера Мутафчиева “Как се беси поп”. Истина е, че преди да стане светец, Софроний става пророк. Гробът му, сякаш закономерно за героите в нашата история, е неизвестен или оспорван, в случая - между България и Румъния.

31 юли 2020 г. (петък) - 21:00 ч.

„Освободителят на България“

Образът на един американец, направил нова ера за българите в освободителните им борби, ще оживее в поредния художествено-документален филм на режисьора Искрен Красимиров и на неговия проект „НЕзабравимата България“. В лентата отново участват изтъкнати експерти като проф. Пламен Митев, както и известни актьори като Симеон Владов, местни историци и музейни експерти.

„Българската княгиня“ (посветен на Райна Княгиня)

В рамките на 45 минути зрителите ще видят необикновената история на „Българската княгиня“- Райна ПопГеоргиева Футекова. В лентата ще оживеят също образите на Георги Бенковски, Захарий Стоянов, поп Грую Бански и други легендарни революционери, които ще поведат зрителя към избухването на Априлското въстание.

2 август 2020 г. (неделя) - 21:00 ч.

„Левски и Ботев на живо“

Захарий Стоянов представя: “Левски и Ботев на живо”. В този обзорен филм за творчеството на режисьора Искрен Красимиров на екрана оживяват най-големите ни национални герои: Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и най-вече - образът на Захарий Стоянов, който е изигран от самия Красимиров. Вижте “на живо” първия биограф на Левски и Ботев и неговият фантастичен разказ за нашите светини!

„2 села между 2 епохи“ - филм за с. Долна и Горна Кремена

В единствения филм за селата Горна и Долна Кремена, община Мездра на екрана оживяват незабравимите образи на Иван Тодоров-Горуня, на Ботевия четник Никола Вълчев Минков, както и други колоритни местни личности, които придават незабравима харизма на тези две малки селца.

Пазете чисто и свято българското в сърцето и в душата си!