В първия ден на кинопанорамата бяха прожектирани филмите „БОТЕВ: от Голгота до Свобода” и „Българин да се наричам”, посветен на Иван Вазов.

Вчера вечерта бяха представени филмите „Грешникът светец”, филм за Софроний, епископ Врачански и Паисий Хилендарски и „100 000 крачки с Ботев”.

Преди началото на прожекцията, сценаристът Илиана Минковска благодари на всички, които са дошли и са довели децата си, а Красимир Стефанов рецитира стихотворението „Грешникът светец”.

Минковска подчерта, че с филмите, които представят пред публиката, авторите се опитват да покажат нещо ново, непознато, за героите.

За впечатленията си от филма за поета революционер разказва Стефан, който заяви, че идва с децата си, защото иска те да израснат с чувството, че са българи и имат история. Според него трябва да има повече такива филми, които да представят историята на България, а хората да търсят корена си.

Относно филма „100 000 крачки с Ботев”, бившият председател на туристическото дружество в Мездра Тошко Кирков заяви, че е преминал трасето от Козлодуйския бряг до Околчица, по което “живият Ботев” - Филип Филипов, повежда походниците на бял кон и в пълна бойна униформа. Той добави, че изпитва гордост от тези филми. Филмът “100 000 крачки с БОТЕВ” показва как 750 Ботеви поклонници от всички възрасти и от цялата страна преминават по пътя на безсмъртието - от парахода “Радецки” до лобното място на Войводата във Врачанския Балкан.

До края на седмицата зрителите имат възможност да видят филмите „Освободителят на България”, посветен на американския журналист Джанюариъс Макгахан, пръв разкрил пред света за зверствата на османците при потушаването на Априлското въстание 1876, „Българската княгиня“ (посветен на Райна Княгиня), „Левски и Ботев на живо“ и „2 села между 2 епохи“ - филм за селата Долна и Горна Кремена.

Прожекциите са безплатни, а началото е в 21:00 часа.