На 19.04.2016 г. на острова заминали няколко работници на „Т.-73“ ЕООД за рязане на дърва на обекта. Сред тях бил и четиридесет и четири годишният Б. Йорданов. По време на работа върху него паднал изсъхнал масивен клон. В резултат на случилото се, пострадалият получил тежка черепно-мозъчна травма с многофрагментарно счупване на костите на черепа, контузия на мозъка и гръдна травма, довели до неговата смърт.

В хода на разследването на трудовата злополука били установени редица нарушения от страна работодателя – обвиняемия Кръстев, в това число Законът за здравословни и безопасни условия на труд, Кодексът на труда, Правилникът за здравословни и безопасни условия на труд в горите, Наредбата за минималните изисквания по безопасни и здравословни условия на труд, както и задължението му по сключения договор за добив на дървесина.

Извършвайки и допускайки нарушения на нормативните правила за безопасна работа, обвиняемият е допуснал на работа пострадалия Йорданов като дърворезач, без сключен трудов договор. В качеството си на работодател, той не е извършил оценка на риска за здравето и безопасността на работниците на обекта, която да обхваща работните процеси. Наред с това не е изпълнил задължението си да проведе и документира началния инструктаж по безопасност и здраве на работника, пряко зает в дейност с висок производствен риск, не е извършвал и ежедневен такъв. Кръстев не е осигурил писмени инструкции относно условията за използване на работното оборудване, допуснал е дърворезачът да работи без изискващите се за този вид дейности лични предпазни средства – каска, очила, ръкавици.

За причиняване на смърт поради незнание и немарливо изпълнение на правно - регламентирана дейност, представляваща повишена опасност, обвиняемият Кръстев е предаден на съд.