Обяснението на Софийския университет е, че от началото на учебната 2016 -2017 година практиката със събирането на дипломите е прекратена. По отношение на вече депозираните документи от предходни години, от СУ заявяват, че те ще бъдат върнати с начало на новата учебна година и при записването на нов курс. Проведени били и инструктажи в тази връзка.

Становището на съда е, че връщането на документите, които се държат незаконно, трябва да е възможно във всеки един момент. Това трябва да се случи в рамките в работното време на учебното заведение, а не да се обвързва с някакво отлагателно условие или срок, както е в случая „начало на учебен процес“, начало на кампания по записване, или друг момент, тъй като всяко лице след влизане в сила на решението на ВАС има право да разполага със своите лични документи и,университетът няма право да ги задържа.

Освен това, от приложената към делото студентска книжка, жалбоподателят е със заверен семестър и за учебната година 2016 г./ 2017 г., което означава, че е записал по-горе курс. Дори и след този момент обаче, когато според отговора на ректора е следвало да му бъде върната дипломата, той все още не я е получил.

Съдът задължава СУ незабавно да прекрати незаконосъобразното държане на оригиналите на дипломите за завършено средно образование на студентите. Също така университетът трябва да осигури възможност за връщането им на техните притежатели при поискване във всеки един момент в работното време на отдел „Студенти“ на съответния факултет, както и да уведоми за това студентите чрез на таблата за съобщения и в интернет – страницата на СУ.

Източник: monitor.bg