Освен това, антибиотикът не лекува грип и настинки. Тези силни лекарства се предписват срещу гъбични инфекции и усложнения. Тези медикаменти имат особеността наред с болестотворните бактерии в организма да убиват и полезните, с каквито е пълен стомашно – чревният тракт. Така, самолекувайки аматьорски едното заболяване, пациентът може да си докара друго, като например да обостри гастрит или язва.
За да не се случват такива неблагополучия в лечебния процес, наред с антибиотиците, лекарите изписват и пробиотик или друг тип хранителна добавка, която да балансира този процес.
В миналото, когато хранителни добавки нямаше, участъковите доктори препоръчваха на болните в такива случаи да ядат много кисело мляко. Този съвет е актуален и днес, но само, ако сте убедени, че продуктът е домашен или е без консерванти, т.е. в него има жива бактерия лактус бацилус булгарикус. Подобен балансиращ решим при прием на антибиотици създава и кефирът. В последните години много хора си го произвеждат за домашна консумация от кефирена гъба.