В световен мащаб заразените вече са над 80 000, а смъртните случаи 2705. В България десетки хора от София, Пловдив, Хасково и Русе са поставени под карантина, тъй като идват от заразени райони, най-вече от Северна Италия. Затова е важно да знаем как симптомите на болестта и как да реагираме.

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

– треска;
– кашлица;
– затруднено дишане;
– мускулни болки и
– отпадналост.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Разбира се, всеки от нас си задава въпроса как мога да се предпазя от заразяване.

Вижте няколко полезни съвета:

При посещение в Китай:

– избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
– избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
– прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
– измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна – основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;

– където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.

Министерството на здравеопазването вече има открита информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

„Всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. Задължително ще им бъде издаден болничен за карантина”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Гергана Николова. Личният лекар има право да ви издаде болничен в такива случаи.

Д-р Гергана Николова поясни и кои са лечебните заведения, в които ще се правят изследвания за COVID-19. „Такива проби ще се взимат в Инфекциозните отделения на Военна болница, на Медицинска академия и в „Пирогов”. Ако тестът е назначен от лекар, то той ще бъзе безплатен за пациента. В понеделник десетки хора, които са се прибрали от Милано, не са спазили карантинния срок и са обикаляли болниците, за да си направят тест. Абсолютно безсмислено е да се прави проба, ако нямаме дадени симптоми. Резултатите в този случай ще са отрицателни, дори да сме носител на коронавирус”, каза още тя.


Източник: montana24.net