Така България се отдалечава от критериите на Европейския съюз, според които до 2025 година всички страни-членки трябва да рециклират поне 55 процента от общинската смет.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда, 45 от общо 265-те общини у нас имат нула процента рециклирани битови отпадъци. Едва 33 са общините, които са изпълнили изискването за рециклиране на над 50 процента от сметта си.

В община Пловдив годишно се депонират 150 000 тона отпадъци. Градът се нарежда сред отличниците, тъй като 64 процента от общата смет през 2018 година е рециклирана.

Гергана Василева, главен експерт дирекция "Екология и управление на отпадъците", община Пловдив, обяснява, че месените битови отпадъци постъпват на две места, на регионално депо за неопасни отпадъци в село Цалапица и на инсталациите в село Шишманци.

Заводът за преработка на битови отпадъци край Шишманци приема и преработва сметта на общините Марица, Раковски, Брезово и Пловдив. 30 процента от отпадъците, които не са годни за рециклиране, се депонират. Останалата част се разделя и приготвя за преработка, а от органичния отпадък се произвежда тор.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда преди две години русенската община Сливо поле е рециклирала 0% от отпадъците си. От местната администрация обявиха, че от 2 години имат договори с фирма за разделно събиране и с топлофикационно дружество за безвъзмездно сепариране на отпадъците.

Общините на територията на РИОСВ - Русе има сключени договори с фирми за разделно сметосъбиране, но от това се ползват по-малко от половината населени места.

Десислава Куцарова - гл. експерт "Отпадъци", РИОСВ - Русе, пояснява, че има един проблем с оползотворяващите организации, че в по-малките общини не им е икономически изгодно.

На местата, на които общините не рециклират достатъчно, депата се запълват по-бързо от планираното. Всички общини у нас плащат отчисления към местните екоинспекции за тон депониран отпадък. През 2020 година цената е 69 лева за тон, като след две години сумата ще достигне до 95 лева за тон депониран отпадък.