В процедурата „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците“ Община Мездра беше избрана сред постъпилите 92 предложения от цялата страна. Насочеността на проекта е разработване Общински план за действие за нулеви битова отпадъци с хоризонт от 10 години. Демонстрационният проект ще предприеме редица нови управленски подходи в община Мездра за да стимулира предотвратяването на биоразградими битови отпадъци в общината. За тях няма изградена система за разделно събиране и третиране, а този поток е около 25% от всички битови отпадъци в Мездра.

Сред заложените практики ще се реализира като в рамките на две пилотни училища на територията на общината. За целта ще бъдат оборудвани две класни стаи в градските Основни училища „Христо Ботев“ и „Св. св. Кирил и Методий“.

Мярката включва инсталирането на компостери в училищата, както и разработването на обучителни материали, работилници и игри за ученици от 1-ви до 8-ми клас, които да стимулират компостирането в училищата, обучение на учениците за метода и ползите от рециклирането на отпадъци, както и опазването на околната среда. Изготвяне на наръчник на учителя, учебна рамка за провеждане на занимание с наименование „Зелен час на класния ръководител“, включващи информационни и презентационни материали.

Дейностите, които ще се финансират по процедурата и чрез които ще се постигнат поставените цели, следва да са свързани с третиране само на биоразградимите отпадъци, така наречените „кафяви отпадъци“.

Като част от проекта ще се проведат различни кампании за разпространение на резултатите на него, включително презентация на Общинския план за нулеви отпадъци на международна конференция, кампании за ученици и публични събития.

Тъй като проектът е базиран на успешна добра практика, се очаква заложените дейности да подпомогнат достигането на националните цели на България а именно – отклоняване на минимум 50% от битовите отпадъци от депониране.