В своето обръщение свещеноиконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, акцентира върху живота и делото на Паисий Хилендарски и ролята на духовенството за утвърждаването на българското през вековете и завърши:

„Живеейки във времето на „Хелуиновци” и „Св. Валентиновци”, като че ли ние подменяме своите ценности с чужди. Бързаме да запишем децата си на чужд език, ако може още от детската градина, като че ли нашият език не струва, не знаем за нашите традиции и обичаи, но ако ни кажат нещо по телевизията бързаме да се включим и т.н. и т.н. Нека в Деня на народните будители всички ние, родители, учители, баби и дядовци, духовници, да отделим време да разкажем на нашите деца за някой от народните будители. Да им разкажем, че има хора, които са дали живота си да имаме ние образование, собствена държава, българско самосъзнание, свобода“.

Със слово към участниците в тържеството се обърна и секретарят на община Белоградчик Албена Бакалеева: „С най-искрено уважение и дълбока признателност Ви поздравявам с 1-ви ноември – Денят на будителите! Всички Вие – творци, педагози, книжовници, дейци на културата и изкуствата, самодейци, които сеете семената на българската духовност и просвета в нашата общината, давате своя принос за утвърждаване на богатата ни културна идентичност като част от европейската цивилизация. Приемете моите най-искрени пожелания за здраве, творческо вдъхновение и успехи!“.

Секретарят на общината връчи и Благодарствено писмо от Борис Николов – кмет на община Белоградчик, на Божидара Илиева – едно малко момиче от Детска градина „Иглика“, показало изключителна смелост, самообладание и прекрасно сценично поведение, изпълнявайки роля заедно с големите артисти на Софийската опера и балет от спектакъла „Мадам Бътерфлай“ по време на Летния фестивал „Опера на върховете“.

Слово по повод празника поднесе и ученичката от ІХ-а клас Тереза Ивайлова.

Тържеството продължи с богата културна програма, в която членовете на клуб „Млади възрожденци“ към СУ „Хр. Ботев“ поднесоха тематичен рецитал, вокалната група „Пей сърце“, мъжки камерен хор и вокално-инструментална група „Чаровни години“ изпълниха тематични песни, а школата за народни танци и танцова формация „Калина“ представиха народни танци.


Източник: belogradchik.bg