Тази вечер гостите на музея ще могат да видят и една уникална за Враца изложба - "Юбилейни и възпоменателни медални емисии". Тя представлява богата лична колекция, дарена от врачанката Ирина Александрова. Голяма част от колекцията е посветена на бележити българи - будители на своето на време, обясни дарителката.

"Колекцията съм я събирала в продължение на 12 години. Мисля, че 2011-2012 година във вестник "Монитор" имаше брошура за първата монета от поредицата "Бележити българи" с Васил Левски. След това започнах всеки месец да събирам по една монета до тази година, май месец. 108 монети събрах, като това са българи от различни епохи, различни възрасти, от различни краища на България, с различен принос. Така в течение на времето бях решила, че ще я даря на музея, като след това директно си закупих тази поредица за Христо Ботев, която е с 12 монети за неговия живот и дейност. Двете колекции реших, че трябва да ги даря на града на Ботев. Отделно има поне още 30 монети, които са подаръци или съм купувала тези, които винаги са ме впечатлявали. Обичам българската история. Тя увлича все повече и повече искаш да стигнеш до края."

Освен любител на българската история и колекционер, Ирина Александрова е минен инженер. Работи в АЕЦ "Козлодуй".

Колекцията на врачанката ще бъде представена от 17:00 часа в залата за временни експозиции на Регионалния исторически музей във Враца. Освен на Деня на народните будители, събитието е част от културната програма на музея, посветена на 70 години от създаване на институцията. Изложбата ще премине и под знака на Европейските дни на наследството.