Директорът на училището Ренета Влаховска откри своеобразното тържество и припомни десетките примери на насилие, които ни заливат отвсякъде. В своето обръщение към децата и техните родители, Влаховска подчерта, че да бъдеш силен и уважаван, не означава да бъдеш жесток.

Директорът със задоволство разказа на гостите и родителите, че изявата им в общинския форум е предизвикала истинско възхищение от таланта на децата.

В ролята на посланици на Хартата се превъплътиха талантливите шестокласници Виктория и Томислав, третокласничката Гергана, Четвъртокласникът Стефан и седмокласничката Михаела. Искрено и одухотворено те "разказваха" за силата на добротата и приятелството, за омразата и разделението, за еднаквостта между различните. Неподправените детски желания за повече човечност изпълниха стаята с усещането за хармония и увереност, че промяната към по-добро зависи от всеки един от нас.

Михаела припомни на присъстващите Притчата за гвоздеите, която впечатли с изконната поука, че думите оставят не по-малки следи в душите ни от нанесените рани.

В духа на днешния голям християнски празник Въведение Богородично и Деня на християнското семейство, децата припомниха и завещаните ни християнски добродетели - вярата, любовта, приятелството и прошката.

След края на тържеството председателят на Общинския съвет Яна Нинова изрази своята благодарност за подареното емоционално изживяване. Тя поздрави децата и техните учители за положения труд и прекрасното изпълнение.

"Изключително приятно съм изненадана и дълбоко впечатлена от това, което имах удоволствието да видя. Благодаря ви за това, че заедно с вас съпреживях един истински час на доброта, толерантност и чиста детска неподправеност".

Яна Нинова покани децата да представят своята "Харта на толерантността" на предстоящата декемврийска сесия на Общинския съвет.