Възлюбени в Господа чеда на светата Врачанска епархия,

Днес чуваме тропара на празника, с който се възвестява на света Рождението по плът на Божия Син – Господ Иисус Христос, с Когото в света влезе не само образът на съвършения човек, но и истинското познание за Бога.

За тази среща между Твореца и Неговия народ, за срещата между небето и земята, Старият Завет се подготвял векове наред. Патриарсите завещали на потомците си очакването на Месията, отците възвестили това на синовете си, а пророците предизвестили Неговото идване. Човеците живеели с надеждата за идването на Този, Който ще примири Твореца с най-висшето Му творение и отново ще го възвърне в райските селения.

Смисълът на празника на Христово Рождество е в това – да изповядаме родилия се Богомладенец като Син Божи и Иисус като Христос-Спасител. Тази светлина на познанието, която преди две хилядолетия изгря в нашия свят, сияе и до днес – не си е отишла, не е угаснала! Идването на Бог в света възведе хората на небесата, затова църковният химнописец възкликва: „Христос е на земята, възнесете се!” Той дойде и ни указа пътя към Небесното царство и показа начина, по който да преминем през житейските трудности, за да наследим царството Му, „което не е от този свят” (Йоан 18:36) и за което сме призвани „от създание мира” (Мат. 25:34).

Днес, когато трудностите в света неимоверно са се умножили, когато все по-често ставаме свидетели на проявата на безчувствие към човека до нас, особено се нуждаем от Спасителя Христос, от Неговата правота и истина! Все по-осезаемо нараства тъгата ни по отсъстващата любов – чиста и свята, непринудена и съвършена, която ни завеща Родилия се Богомладенец.

Любовта Христова надвишава всяка мисъл и всеки грях. Ето защо, днес, когато сме свидетели на тържествуването на греха в света и достигане на такъв краен предел, в който човек посяга и отнема от своя ближен дарувания му от Твореца живот, сме призовани да се задълбочим и вникнем в посланието на днешния празник. Няма друга мъдрост, нито друга цел в света освен заповяданата ни от Самия Христос Господ заповед за съвършенство: „Бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният Ваш Отец” (Мат. 5:48). Няма друг път, по който можем да вървим и да стигнем до духовното съвършенство, освен чрез изпълняването на Христовата заповед за любовта!

Ако във всеки човек не припознаем наш по-малък брат, ако не видим в негово лице образа на Христос и не изпълним завета за любовта, няма да чуем с духовния си слух славословието, с което небесното войнство възвести на света Раждането на Младенеца: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14). Това е условието, което ще проясни духовния ни взор и ще даде възможност на Светлината на познанието да ни озари и да посрещнем „Отроче младо – Предвечен Бог”, а сърцата ни с благодарност да откликнат на радостната вест: „Христос се ражда – славете Го! Христос идва от небето – посрещнете Го! Христос е на земята – възнесете се!” (Из Катавасиите на Рождество Христово)

Благодатта на Родилия се Богомладенец Иисус Христос да стопли и сплоти всички човешки сърца! Неговият мир и любов да бъдат във всеки дом и семейство!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И БЛАГОСЛОВЕНА 2023 ГОДИНА!

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ