Самоподдръжката на това устройство би допаднала на много потенциални купувачи, което обяснява защо устройството вече е събрало почти 20 пъти повече от първоначалната си цел в Kickstarter, и продължава. Подкрепата на продукти в сайта, не винаги гарантира получаването на някакъв хардуер в края на кампанията, но реализирането на Narwal изглежда доста сигурно.

Моторът с 1800 паскала, обещава силно и ефективно засмукване на прахта и мръсотията, но това с което Narwal превъзхожда подобни роботи е мокрото почистване. Създателите на устройството твърдят, че Narwal почиства три пъти по-ефективно, от други бършещи пода роботи, с двата си въртящи се триъгълни парцала.

Базовата станция на Narwal разполага с 5-литров резервоар, достатъчен за почистването на около 200 квадратни метра, от който почистващия робот сам подменя мръсната вода с чиста.

Narwal се връща автоматично до базовата станция, когато има нужда от чиста вода, като може да измие всички видове твърди подови повърхности, винил, плочки, масивна дървесина и ламинат.

Също така, използвайки LiDAR технология и специален софтуер, Narwal е способен да планира оптималния маршрут през различните повърхности и килими, като маршрута се актуализира при всяко преминаване и робота става по-умен с течение на времето.

Както може да се очаква, всичко се контролира от приложение за телефон, което позволява планирането рутинни процедури за почистване, проверка на състоянието на Narwal, задаването на забранени зони в определени стаи и още.

Недостатъците на Narwal са, че не може да се изсмуква и бърше едновременно, а всеки път трябва модулите да се сменят ръчно, както и ръчното изпразване на контейнера за отпадъци на прахосмукачката. Също липсва поддръжка на Google Assistant или Amazon Alexa, което не позволява пълното интегриране в съвременните интелигентни домове, като някои други роботизирани прахосмукачки.

Подкрепата в Kickstarter започват от $ 549 за Narwal, базовата станция и всички необходими аксесоари. Очаква се, доставките да започнат през септември, а продажната цената ще е $ 799.