Със заповед на директора на РИОСВ – Монтана е намалена една наложена санкция за замърсяване на воден обект. Дадени са 7 предписания. Постъпили суми от глоби и имуществени санкции няма, а от еднократни и текущи санкции по чл. 69 от ЗООС са постъпили 799,61 лв.

Проведени са процедури съгласно изискванията на екологичното законодателство по внесени общо 117 инвестиционни предложения, планове, програми, доклади и проекти, като по тях е осигурен обществен достъп на интернет страницата на инспекцията.

В резултат на осъществената контролна дейност е възстановена целостта на хидроизолацията на ''Б-Б'' кубове, съдържащи препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, разположени на площадка в с. Игнатово, община Вълчедръм.

Почистен е терен в землището на гр. Берковица, замърсен с отпадък от производствената дейност на «Компас» ЕООД от производствена база в с. Комарево, общ. Берковица, с размер около 0,20 дка.

Експерти на РИОСВ - Монтана са участвали в две държавно-приемателни комисии за приемане и въвеждане в експлоатация на строежи на територията на гр. Белоградчик, област Видин. Направени са пет проверки за отчитане на дейностите по проекти от Националната кампания „Чиста околна среда – 2023 г.ˮ в областите Монтана и Видин. Експерти от РИОСВ – Монтана са участвали в работата на комисия за приемане на дейностите по договор с фирма изпълнител за мониторинг и установяване на съхненето на горските насаждения в Резерват „Чупрене“ и Резерват „Горната кория“.