Издадени са 3 наказателни постановления на обща стойност 6 400 лв. С наказателни постановления са наложени и две имуществени санкции по чл. 69 от ЗООС за замърсяване на воден обект - река Дунав, на обща стойност 510 лв. Дадени са две предписания. Постъпили са суми от глоби и имуществени санкции в размер на 9 120 лв, а от еднократни и текущи санкции по чл. 69 от ЗООС – 5 164 лв. Постъпили са и суми от сключени споразумения по чл. 58г от ЗАНН в размер на 7 000 лв.

През месеца са проведени процедури съгласно изискванията на екологичното законодателство по внесени общо 121 инвестиционни предложения, планове, програми, доклади и проекти, като по тях е осигурен обществен достъп на интернет страницата на инспекцията.

В резултат на осъществената контролна дейност са почистени нерегламентирани замърсявания в с. Славотин и с. Горна Вереница, общ. Монтана, както и в с. Аспарухово, общ. Медковец на обща площ от около 20 дка.

След лечение и положени грижи са спасени и пуснати на свобода две защитени по Закона за биологичното разнообразие птици от вида ушата сова и кукумявка.

Експерти на РИОСВ - Монтана са участвали в две държавни приемателни комисии за приемане и въвеждане в експлоатация на строежи на територията на област Монтана.